Cum te vor minți Google și Apple în 2018 că îți vor binele

de: Răzvan Băltărețu
12 06. 2018

În mai puțin de-o lună, Google și Apple și-au prezentat noile sisteme de operare. Câteva modificări majore la Android P, câteva nesemnificative la iOS 12. O caracteristică e însă prezentă la ambele. Și e o minciună.

Google va lansa în toamnă Android P cu opțiunea Wind Down. Apple va lansa tot în toamnă, cu un nou iPhone, iOS 12 cu opțiunea Screen Time. Ambele îți arată cât timp petreci în tot felul de aplicații și îți oferă câteva pârghii să oprești „dependența” ta de telefon.

Opțiunea nu-i o noutate pentru niciunul dintre aceste sisteme de operare. Puteai apela la tot felul de aplicații sau opțiuni ca să îți auto-limitezi tu timpul petrecut pe telefon. Ba chiar OnePlus oferea pe modelul din 2017 opțiunea de-a face ecranul alb-negru, ca să nu te mai atragă culorile.

Ce oferă Google și Apple cu opțiunea anti-dependență

Apple încearcă să te ajute să stai mai puțin timp pe telefon. Astfel, îți oferă o serie de statistici legate de modul în care îți folosești telefonul. La final de săptămână, te bucuri de un raport care îți arată cum îți folosești telefonul. Așa vei afla aplicațiile care îți consumă cel mai mult timp.

În plus, vei putea să-ți definești niște limite pentru utilizarea anumitor aplicații. Dacă ai optat pentru două ore de Facebook pe săptămână, la expirarea termenului, aplicația nu va mai putea fi rulată. Sigur, poți anula mesajul și intri direct în Facebook.

Google propune Wind Down, funcția concepută să te facă să lași telefonul deoparte și să te „întorci” în lumea reală. Poate fi setată să se activeze la o anumită oră. Când vine acel moment, funcția începe să schimbe fundalul ecranului în nuanțe de gri, făcând afișajul tot mai greu de descifrat. implicit, nu mai ești atras de culori.

Da, Android P cu Wind Down va veni la pachet cu tot felul de statistici și cu aceeași posibilitate de-a opri anumite aplicații când ți-ai terminat timpul (pe care tu însuți ți l-ai alocat).

De ce Google și Apple au lansat o așa fumigenă

Pe scurt, ambele companii încearcă să te ajute să îți oprești pornirea de-a sta doar cu telefonul în mână. Poate că am devenit, în mai puțin de un deceniu, dependenți de telefon. Contra acestei tendințe „luptă” cele două companii. Dincolo de gestul lor nobil, acesta are un precedent.

Ce fac Google și Apple se aseamănă un pic prea mult cu discursul companiilor petroliere care spun că vor să protejeze planeta. De asemenea, e similar discursului companiilor producătoare de tutun care „visează” la un viitor fără fumat. Toți aceștia, și mulți alții care „instigă” la moderație sunt dealerii produselor pe care le vând. Dealerul nu poate fi niciodată salvatorul.

Astfel, din octombrie, mulți utilizatori vor începe să folosească Android P și iOS 12. Te-ai aștepta ca folosirea „acerbă” a telefonului să scadă. E foarte puțin probabil. Statisticile sunt interesante, te poți uita peste ele la final de zi sau săptămână, dar, în esență, sunt doar date pe care dacă nu le folosești sunt inutile.

[readmore]

Ecranul pe care îl faci monocrom e iar un gest frumos, dar după o vreme vei opri asta sau o vei folosi când citești. Adică ceva ce poți rezolva acum și pe iPhone, și pe Android.

Cât despre limitarea aplicațiilor, la baza paginii mereu e un buton de ignorare. Îți vei limita timpul de Instagram doar pentru că ți-ai fixat, în trecut, un timp? Foarte probabil, nu. Ceea ce reușesc Google și Apple cu acest demers e să mimeze compasiunea și le-a ieșit de minune.